Népzene

Dr. Agócs Gergely néprajzkutató

1987-ben a kassai Csámborgó Zenekar tagjaként kezdett el zenélni. 1988-tól van kapcsolatban az MTA ZTI-vel. 1990-ben egyik alapító tagja volt a Szlovákiai Magyar Folklórszövetségnek, s itt a népzenei szekció munkáját irányította mindaddig, amíg ehhez megvoltak a szükséges keretek, azaz 1996 őszéig. 1990-1992 között a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes énekes-hangszeres szólistája volt. 1993-ban elnyerte a A Népművészet Ifjú Mestere díjat. Ezek után az éneklés mellett megtanult dudán játszani és zenész lett. A dudán kívül furulyázik, tárogatózik, bizonyos szinten klarinétozik és hegedűn is játszik. Remek népi furulyagyűjteménye van. A Kossuth Rádió népzenei műsoraiban is rendszeresen szerepel, szakértőként előadásokat tart. Népzenei oktatást végez általános- és középiskolákban, szakkört is vezet.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ag%C3%B3cs_Gergely

 

Dévai Nagy Kamilla

Liszt Ferenc- és Kazinczy-díjas magyar énekes, előadóművész, tanár, érdemes művész. 1996-ban megnyitotta Közép-Európa első énekes-gitáros előadóművész-képző iskoláját, a Krónikás Zenedét, ami Európában egyedülálló. Dévai Nagy Kamilla 34 nyelven énekel. 

ww.kronikasenek.hu

https://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9vai_Nagy_Kamilla

 

 

Aprája Dudazenekar „Fölszállott a páva” felfedezettjei

 

Balog Edina és barátai népi zenekar

A Népművészet Ifjú Mestere, Aranypáva díjas gyöngyöstarjáni hegedűs népzenész.

 

Böde-Harkai Csilla

Táncos és próbavezető (MTF BA) tánctanár szakos hallgató, (MTF MA) a Kecskemét Táncegyüttes művészeti asszisztense és női tánckarvezetője, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola, Alapfokú Művészeti Iskola néptánc oktatója.

http://www.csutorastabor.hu/adatlap-bode-harkai-csilla.html

 

Cicege ének együttes

2013 tavaszán alakult, azzal a szándékkal, hogy a tradicionális  népi énekeket és hagyományszokásokat élővé tegyék az emberek számára,  hogy tanulják és használják azt. Fontosnak tartják a dalok tanítását is a nézők / hallgatók részére.
Az énektrió tagjainak eddigi életét is végigkísérte a néptáncolás, népi éneklés vagy a népi kultúra iránti vonzalom. Tagjai: Juhászné Bodrogi Marianna, Kancsulik Edith, Máthé Rita.,Gordos Mária A történelmi Magyarország tájegységeinek, településeinek dalait éneklik önállóan és zenei kísérettel is. Repertoárjukban szerepel egy komplex, interaktív történet Életkerék címmel, mely a népi életszakaszok (a bölcsőtől  az elmúlásig) énekes szokásait dolgozza fel egy történet keretében, a közönséget is  bevonva (tánc, ének)

http://palocvilagtalalkozo.hu

 

Csík János és barátai

Csík János Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapító tagja, prímása, énekese. 

 

 

Datelinka zenekar

A Datelinka folklór együttes 2009-ben alakult Gyetván, 20 taggal (13 és 21 év közöttiek)
Számos nemzeti és nemzetközi fesztiválon vesznek részt Szlovákiában.

https://www.facebook.com/pg/Datelinka/about/

 

Dobroda Zenekar művészeti vezető: ifj. Gelencsér János

A Dobroda zenekar 2007-ben kezdte munkáját, miután néhány szabadlábon lévő zenész úgy döntött, hogy alkot valami értékeset a magyar népzene területén. A voksukat akkor az Kárpát-medence autentikus folklórja mellett tették le, és ennél a mai napig is kitartanak.

Tagjai: Fekete Borbála (ének, dob), ifj. Gelencsér János - zenekarvezető (hegedű, koboz), Gelencsér János (brácsa,kontra), Szabó István (nagybőgő, hegedű), Deák-Volom Dávid (klarinét, tárogató, tangóharmonika, szaxofon), Balogh Kálmán (cimbalom)

http://dobroda.hu/

 

Dűvő Zenekar művészeti vezető: Hrúz Dénes

A zenekar 1979-ben alakult magyar népzenekar. Repertoárjukban a Kárpát-medence minden etnikumának a zenéje megtalálható. A zenekar 1983-ban nyerte el az egyik legrangosabb magyar díjat, a „Népművészet Ifjú Mestere” címet és kétszer kapták meg a „Kiváló Együttes” kitüntetést. Nógrád megye önkormányzata a Madách Imre díjat adományozta részükre, Salgótarján város önkormányzata a Pro-Arte és a Pro-Urbe címmel ismerte el tevékenységüket. 2017-ben Nógrád Megyei Príma díjat kaptak.

http://duvo.hu/

 

 

Esztam Zenekar

A pásztói Esztam népzenét szerető, gyűjtő és továbbító zenekar. 1989. augusztus végén alakult a Dűvő és a Vidróczki zenekar tagjaiból. Fő mottójuk: "Hit, Szeretet, Becsület, Tolerancia és mindez alázattal." - Pusztai Endre bonchidai prímás szavaival élve. A zenekar érdeklődési köre: a Kárpát-medencében, valamint más európai országokban élő népek népzenéjének kutatása, lejegyzése, valamint hiteles átadása a felnövekvő utánpótlás részére, a zenén keresztül megtalálni ismét a közös nyelvet.

https://www.facebook.com/pg/Esztam-Zenekar-169753546411187/about/?ref=page_internal

 

Fassang László

 Liszt Ferenc-díjas magyar orgonaművész, zongoraművész, érdemes művész.

 

Fábri Géza

Magyar népzenész, kobzos, énekmondó, a vajdasági táncházmozgalom egyik elindítója. A Hívogató együttes egyik megalapítója, majd Vízöntő együttes (1992), Mentés Másként Trió (2005), a Vágtázó Csodaszarvas (2006) együttesek tagja. 2002–től a szegedi Mester Tanoda koboz oktatója, majd igazgatója.

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1bri_G%C3%A9za

http://mestertanoda.hu/content/f%C3%A1bri-g%C3%A9za

http://www.moldvahon.hu/szemely/10/fabri_geza.html

 

 

Folt zenekar

A Folt zenekar 2007-ben alakult több zenekarból korábban kivált tagok alapításával. Legfőbb tevékenységük a magyar autentikus népzene előadása koncertek, táncházak, néptáncos fellépések kísérete alkalmával.
Tagjai régóta népzenével foglalkoznak, ezért, bár a formáció fiatal, hamar rengeteg elismerést és sikert könyvelhettek el tagjai. Számos táncegyüttest kísérnek, de képviselték már a magyar kultúrát önálló zenekarként is Európa szinte minden országában. A tiszta forrásból eredő népi kultúra megőrzését és továbbadását tartják fontosnak. Tagjai : Andrássy Ferenc/Dras, Bacskai Balázs/Bakter, Juhász Péter/Jukipeti, Lenkó P.Péter, Tóth P.Gergő

https://www.facebook.com/pg/FOLT-430836630361913/about/?ref=page_internal

 

Göncölszekér Együttes

A Göncölszekér együttes Budapesten működik és kortárs költők verseit zenésíti meg. Tagjai:  Baló András Márton, Balog Péter, Erdősi Péter és Fekete Dániel

http://www.goncolszeker.hu/

 

Haraszti testvérek Bátonyterenye-Maconka

Haraszti Julcsiés Haraszti Marcsia 2015-ös „Fölszállott a páva” énekes és énekegyüttes kategóriájának győztesei. A kislányok ötéves koruk óta énekelnek színpadon, felléptek már az ország egész területén, a Felvidéken, Erdélyben, A Magyar Állami Népi Együttessel jártak Nagyváradon, Kolozsváron, Bakuban (Azerbajdzsán) és Tbilisziben (Grúzia).

https://www.facebook.com/pg/harasztiikrek/about/?ref=page_internal

 

Haraszti József a 2017-es „Fölszállott a páva” táncos szólisták és táncos párok kategóriájának döntőse.

 

Havasréti Pál (bőgő, tekerő, népi ütősök ütőgardon, dob, citera,koboz)

Téka népzenei együttes, a Magyar Tekerőzenekar, Tatros, és a Bokros zenekar alapítója, és tagja.A Kárpát-medence magyar népzenei értékeinek megőrzésén, ápolásán, továbbörökítésén, illetve a kevésbé ismert népi-hangszerek megismertetésén és népszerűsítésén dolgozik. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakán népi-bőgő tanára. Elismerései: 1977-ben a „Népművészet Ifjú Mestere”1979 Erdélyi Magyarok Világszövetségének a rubintja – „A magyar nép szolgája”1991 Magyar Kultúráért kitüntetés 2006 Bartók Béla emlékdíj

http://www.buzaszem.hu/?q=havasreti-pal

 

HEL’PAN Folklórcsoport szlovák népi együttes

 

 

Homolai Sándor didgeridooművész

 

 

Jánośík füleki néptánccsoport

 

Kecskeméti Táncegyüttes művészeti vezető: Lukács László

Az 1976-ban alakult formáció a Kárpát-medence magyar és más nemzetiségű népeinek táncait állítja színpadra.  Kiemelten foglalkoznak Kecskemét és tágabb környezete, a Kiskunság táncainak rekonstruálásával, gyűjtésével, visszatanulásával és színpadi bemutatásával, valamint a régi kecskeméti viseleteket felkutatásával. A táncegyüttes közel 180 tagú, jelenleg 8 csoportban folyik a sokoldalú művészeti munka.

http://www.kecskemettanc.hu/

 

 

Kontyvirág Néptáncegyüttes művészeti vezető: Nagy Ádám

2006. novemberében fiatalokból és asszonyokból alakult Taron a Kontyvirág Táncegyüttes. A Kárpát-medence régi hagyományainak megőrzését, valamint továbbvitelét tűzte ki célul. Sárközi, moldvai és gyimesi csángó dal és tánc szerepelt első repertoárjukban. A későbbiekben a palóc ének-és tánckultúrát sajátították el, majd erdélyi táncok elsajátításával folytatták. Koreográfusuk Nagy Ádám.

http://tarikontyvirag.5mp.eu/web.php?a=tarikontyvirag

 

Kovács László (sámándob, ének)

Alias Fehérholló Öskü (látomásban kapott szellemi név), a Tűzmadár Táltos Dobkör alapítója, és a Magyar Őshagyomány Egyesület vezetője. A magyar nép hagyományainak kutatásával foglalkozik. Célja az ősi magyar (sámánisztikus) világkép, szellemiség újraélesztése, és annak mai formában megélhető közvetítése a társadalom felé. Az ősi szellemi módszerek, szertartásformák felelevenítésével egy korunkban használható gyakorlat és szertartásrendszer kialakítása.  Elvonulásokat, önismereti csoportokat, izzasztókunyhó szertartásokat, tűzönjárásokat, dobolásokat, előadásokat tart, annak érdekében, hogy segítsen másokat, hogy megtalálják saját igazságukat, hogy belső tapasztalásokra tegyenek szert.

http://onmegvalositas.hu/szakember/feherhollo_osku

 

Kubinyi Júlia

2012-ben Népművészet Ifjú Mestere címmel, 2013-ban Junior Príma díjjal kitüntetett népdalénekes, akit sokan a Fölszállott a páva televíziós népzenei vetélkedő első szériájának (2012) döntős szólistájaként is ismerhetnek. 2008 óta a Dűvő zenekar énekese, számos hanglemezen való közreműködést, hazai és nemzetközi fesztiválon, népdalversenyen való részvételt tudhat maga mögött. 2015-ben jelent meg első szóló lemeze Magam járom címmel.   2017 óta Fonó Budai Zeneház művészeti vezetője.

https://www.facebook.com/pg/kubinyijulia.nepdalenekes/about/?ref=page_internal

 

Maconkai Néptánccsoport művészeti vezető: Nagy Ádám

 

 

Misztrál Együttes

Az együttes 1997-ben alakult. Magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek repertoárjukon. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is.

Díjaik: Bartók Béla díj (2006) Balassi Bálint emlékérem (2008) Fiatalok a Polgári Magyarországért díj (2010) Magyar Művészetért Díj (2012) Magyar Örökség díj (2016) Teleki Pál Érdemérem (2017)

Tagok: Heinczinger Miklós - furulyák, klarinét, doromb, fidula, duda, ének Pusztai Gábor - ütőhangszerek Tóbisz Tinelli Tamás - gitárok, nagybőgő, ének Török Máté - cselló, gitár, mandolin, koboz, szájharmonika, tambura, ének

http://www.misztral.hu/

 

Moldova Táncház vezető: Nedró András János Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjas táncpedagógus,  a gyulai Nicolae Balcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium táncpedagógusa, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata  Dokumentációs és Információs Központjának alkalmazottja. A magyarországi román néptánckincs átmentése, átörökítése érdekében tanítja diákjait. Táncrepertoárjában a román mellett magyar és más nemzetiségek táncai is szerepelnek.

https://www.gyulaihirlap.hu/114523-pro-cultura-minoritatum-hungariae-dijjal-ismertek-

 

Muzsikás Együttes

Az 1973-ban alakult Muzsikás Magyarországon az egyik legnépszerűbb, külföldön a legismertebb magyar népzenei együttes. Az ország kulturális nagykövetei közé sorolják őket. Otthonosan mozognak mind a folk, népzenei és világzenei fesztiválokon, mind komolyzenei koncerteken. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Jelen vannak a legjelentősebb koncerttermekben, fesztiválokon, lemezeik világszerte kaphatók az angol-amerikai RYKODISC cég kiadásában. Koncertjeikről és albumaikról elismerően írnak a legnagyobb napilapok, folyóiratok, és zenei szaklapok.

Neves komolyzenei szólistákkal, kamaraegyüttesekkel, kórusokkal és szimfonikus zenekarokkal lépnek fel itthon és külföldön. 2016 novemberében Sanghai-ban a Oriental Art Center nagytermében hangversenyeztek a Nemzeti Filharmonikusokkal, idehaza a Muzsikusok-Muzsikások koncertsorozatban a Concerto Budapest zenekarral léptek fel. A Muzsikás koncertjeinek gyakori vendége Petrás Mária, Prima Primissima díjas, moldvai születésű keramikus-iparművész, énekes vagy a Fölszállott a Páva televíziós népdalvetélkedő győztese, Kacsó Hanga. 2017-ben Allegro Barbaro című koncertsorozatukkal hazai hangversenytermekeban Bartók zongoramuzsikája és a népzene szólalt meg Fülei Balázs zongoraművész vendégszereplésével. A nagy hangversenyek mellett a Muzsikás rendkívül fontosnak tartja a legkisebbeknek tartott rendszeres gyerektáncházat és az összevont rendhagyó iskolai ének-zeneórákat.

Számos díj és kitüntetés birtokosai. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc díj, a Magyar Örökség díj, a Kossuth díj és a Prima Primissima díj. Az együttest 2008-ban európai zenekarként elsőnek a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a  WOMEX-díjjal is elismerték.

Tagok: Sipos Mihály (hegedű, citera, ének), Porteleki László (hegedű, koboz, tambura, ének), Éri Péter (brácsa, kontra, mandolin, furulyák, ének) Hamar Dániel (nagybőgő, ütőgardon, dob, ének)

http://www.muzsikas.hu/

 

 

 

 

Muzsla Néptáncegyüttes művészeti vezető: Ágoston László

Az együttes 1983-ban alakult. A tánckar közép és főiskolai diákokból álló 50 fős csoport. A magyar néptánc hagyomány ápolása, terjesztése a legfőbb célja, hogy az együttes az idők során megismertette közönségét a néptánc, népzene sokszínűségével a népi kultúra értékeivel, a hagyományőrzés fontosságával. Nagy gondot fordítanak az utánpótlás nevelésére. Az utánpótlás csoportok létszáma 120 fő. Érdemeiket Pásztó Város Önkormányzata 2000-ben „Pásztóért” emlékplakett adományozásával ismerte el. 2006-ban a Muzsla Néptáncegyüttest Nógrád Megye Közgyűlése a megye legmagasabb díjával a Madách-díjjal tüntette ki.

http://muzsla.eu/

 

 

 

Nógrád Táncegyüttes művészeti vezető: Szabó János

A salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes 1975-ben alakult. Tagjai - a megalakulás óta - salgótarjáni és Nógrád megyei, folklórt kedvelő fiatalok és felnőttek, de Heves megyei fiatalok is bekapcsolódtak a munkába. Repertoárjukat főként a Kárpát-medence magyar néptáncai alkotják. Elhivatottan a palóc kultúrát tartják sajátjuknak, melyet őriznek és átadnak a következő nemzedékek számára. A Nógrád Táncegyüttest 2005-ben Nógrád Megye Közgyűlése a megye legmagasabb díjával a Madách-díjjal tüntette ki.

http://www.nogradtanc.hu/

 

 

 

 Palya Bea Prima-díjas és kétszeres Artisjus-díjas magyar népdalénekes, előadóművész.

Sokoldalú előadó, magyar, cigány és bolgár népzenén nevelkedett, később más népek zenéiről is tanult (szefárd zene, indiai zene). Közreműködött egyéb műfajokban is (világzenejazz). Népzene-előadói munkássága mellett Weöres Sándor kitalált 19. századi költőnője, Psyché frivol verseit is előadta Gryllus Samu megzenésítésében. 2005-ben megalapította saját együttesét (Palya Bea Quintet együttes), s velük koncertezik bel- és külföldön egyaránt, de szólóban is gyakran fellép.

Díjak: Artisjus-díj (2010) A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Kodály Zoltán közművelődési díja (2010) Prima Díj Magyar népművészet és közművelődés kategóriában (2009) Budapestért-díj (2009) Márciusi Ifjak-díj (2009) Fonogram-díj (2009) "Magyar Kultúra Követe 2008" Esélyegyenlőség Nagykövete (2007) A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2007) Aphelandra-díj (2006) Artisjus-díj (2002)

http://www.palyabea.hu/

 

 

 

Steve Taylor Szabó pánsípművész

1987-ben Svájcban végezte el a főiskolát pánsípon, Simion Stanciu tanítványaként, aki a világ egyik legjobb pánsíp művésze. 2007-ben egy Svájci rendezvényen, ahova több mint 500 pánsípművészt hívtak meg a világ minden tájáról, a világ 10 legjobb pánsíp művésze közé választották meg.

http://stevetaylor.uw.hu/

 

Szalóki Ági Liszt Ferenc-díjas magyar énekesnő, előadóművész, dalszerző Leginkább gyermeklemezeiről és népdalénekesi pályafutásáról ismert.

1994-ben lépett először színpadra. 2004-ben alapította első zenekarát és készítette el első lemezét, a gyerekeknek szóló Téli-nyári labodát. Példaképei és mesterei Sebestyén Márta, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla valamint erdélyi magyar és cigány falusi énekesek. Külföldön legtöbbet az Egyesült Államokban és Németországban koncertezett, de Magyarországot képviselte Jeruzsálemben, Pekingben, Moszkvában, Tokióban is valamint Európa számos országában. Nyolc lemeze jelent meg Japánban. Fontos számára a társadalmi szerepvállalás, több alapítvánnyal is együtt dolgozik, elsősorban a gyermekek segítése érdekében.

Díjak: Fonogram díj (2006), Kodály Zoltán emlékdíj (2007), Artisjus előadóművészi díj (2007)Fonogram díj (2007),  Márciusi Ifjak díj(2009), Fonogram díj (2010),Liszt Ferenc-díj (2017)

http://www.szalokiagi.hu

 

Szalonna és bandája művészeti vezető: Pál István Szalonna,  Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, az Állami Népi Együttes első prímása

A zenekar tagjai jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb muzsikái. Fontosnak tartják a hagyomány megőrzését, ezért a koncertezés mellett a népzeneoktatásban is nagy szerepet vállalnak. Néhány évvel ezelőtt megalapították a  kárpátaljai népzenei képzést.

Rendszeres résztvevői Magyarország legnagyobb fesztiváljainak, emellett az elmúlt években felléptek mind Európában mind a tengerentúlon. 

Tagjai: Pál Eszter (ének), Doór Róbert (nagybőgő), Gombai Tamás (hegedű), Ürmös Sándor Ferenc (cimbalom), Gera Attila (fúvós hangszerek), Karacs Gyula (brácsa)

http://szalonnaband.hu/

 

 

 

 

Szeres Népzenei Együttes művészeti vezető: Dósa Gyula

Az együttes 2005-ös megalakulása óta a népi hangszerbemutatók tartásával, a népszokások, és a népi hagyományok felelevenítésével igyekszik hozzájárulni népi kultúránk életben tartásához. Az együttes saját programját, elsősorban a moldvai, gyimesi, csíki dallamokból, és a népi jeles napok ünnepi szokásaiból állította össze.

Tagjai: Dósa Gyula (dob, doromb, ütőgardon, ének), Szűcs Miklós (koboz, hegedű, citera, furulya, ének), Ifj. Szűcs Miklós(koboz, kontrahegedű, cimbalom) Onodi Tibor (Csíkborzsova)

(hegedű, ének), Csák László (furulya, furaja, tilinka, kaval, tárogató, duda)  

Rendszeres közreműködők:

Kelemen Dóra, Benke Márton tánc (Cuháré Néptánc Együttes)

Rezes Bence, Nánási Alexandra néptánc oktatók

http://www.szeres.hu/

 

 

Szokolay Dongó Balázs népzenész

Népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik dudánfurulyán és szaxofonon.

Saját kompozíciói és improvizatív zenei alapjai, magukon hordozzák a régmúlt  magyar, román, szerb, horvát, szlovák és cigány  zenei kultúráját, és ugyanakkor modern, kortárs hangvételűek. Népzenészként 1990 óta rendszeres szereplője a magyar zenei életnek.

Díjai: Népművészet Ifjú Mestere (1994) Artisjus-díj (2005), Prima-díj (2016)

http://www.kobzart.hu/

 

Ókörös Trió művészeti vezető: Pribojszki Ferenc

2011-ben kezdtek együtt muzsikálni Békéscsabán. A zenekar érdeklődési köre: moldvai és gyimesi magyar népzene furulyán, kavalon, kobzán, dobon, ütőgardonon, kolompon játszva, vagy énekelve.

Tagok:Pribojszki Ferenc  (furulya, erdélyi kaval), Lovas Gábor (koboz), Bíró JOE József  (dob, ütőgardon)

https://www.facebook.com/pg/%C3%93k%C3%B6r%C3%B6s-Tri%C3%B3-200189980010998/about/?ref=page_internal

 

 

Támogatók

A Muzsikál az Erdő Alapítvány biztos háttere a rendkívüli helyzetben szakmai program megvalósítását 2020.évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.   

 

 

 

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER -TÁRSFESZTIVÁL

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© 2018 Muzsikál az Erdő
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.