„Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat bemutatása

 „Muzsikál az erdő”rendezvénysorozat bemutatása

 

A „Muzsikál az erdő” komplex, összművészeti rendezvénysorozat, amely felöleli a művészetek rétegeit, a természet, a környezet megóvásának a fontosságát, a fenntartható életforma jelentőségét.

Célja:a környezettudatos fenntartható életforma népszerűsítése az erdő és a zene, a művészet erejével. Lehetőséget kínál a szabadidő aktív eltöltésére a térség lakói és az ide látogató turisták számára egyaránt. Népszerűsíti a vidék értékeit, különleges természeti adottságait, az erdőket, a helyi közösségek hagyományait, a helyi szellemi, kulturális értékeket, a klasszikus- és a népzenét, a környék képzőművészetét, a térség gasztronómiai hagyományait. A rendezvény közösségformáló erővel bír, kialakult törzsgárdával rendelkezik, szellemiségével a résztvevők nagymértékben azonosulni kívánnak.

A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok 2004 nyarán szerveződött első alkalommal. A program megálmodója, létrehozója és azóta is főszervezője Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke.

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat a kezdeti 3-4 napos eseményből nőtte ki magát a Mátrában 9 napos 9 helyszínen zajló eseményfolyammá. 2013-ban elindult az ország más régióiban szervezett rendezvények sora. 2016-tól határon túli rendezvénynapokat is szervez. Ismertsége országos, sőt kárpát-medencei szintű.

Míg eleinte kizárólag amatőr, helyi előadóművészek kaptak lehetőséget, az utóbbi évekre felsorakoztak az országos ismertséggel bíró előadók, zenei formációk is. Növelik a vidék ismertségét, turisztikai vonzerejét. Mindemellett a rendezvény hű maradt eredeti elveihez, ragaszkodik a helyi értékek népszerűsítéséhez.

A helyi közösségek, szervezetek (önkormányzatok, erdészetek, civil szervezetek, művészek) összefogásával, az erdő, a zene, a művészetek különböző ágainak az összefonódásával jön létre a rendezvénysorozat. A programok szervezését sok lelkes ember, önkéntesek bevonásával a főszervező, az Alapítvány titkára, 3 fő kulturális közfoglalkoztatott végzi. A sajátos rendezési elvek valamennyi rendezvény esetében érvényesülnek.

A „Muzsikál az erdő”-s rendezvényelemek:

 • klasszikus és népzenei koncertek a lombkorona árnyékában
 • szakvezetéses erdei séták
 • gyermekprogramok
 • ismeretterjesztő előadások
 • képzőművészeti kiállítások
 • erdei sportrendezvények
 • falusi vendéglátás helyi ételekkel, kiváló borokkal
 • fenntartható gazdálkodási példák bemutatása
 • helyi termékek, helyi értékek bemutatása

A rendezvények szabadon látogathatóak, minden program ingyenes. Így a „Muzsikál az erdő” egyfajta missziót is folytat, hogy minél szélesebb rétegekkel ismertesse meg a klasszikus és a népzene értékeit, a környezettudatos, erdőt szerető gondolatokat.

Díjak, elismerések:

Nógrád megyei Príma Díj - 2011

Nógrád Megyei Értéktár tagja - 2014

„Nógrádikum” Díj – 2014

Ozone Zöld-díj – 2017

Minősített Fesztivál- 2018
Beke Pál nívódíj - 2019
 
Alkotói pályázataink:

A „Muzsikál az erdő” évről évre pályázatokat hirdet fotó, képzőművészet, irodalom és gyermekrajz kategóriában. A benyújtandó pályaművekkel kapcsolatban a legfontosabb követelmény, hogy tükrözzék a rendezvény szellemiségét, a természettel, az erdővel harmóniában élő ember életfilozófiáját. A pályaművek legjobbjait a helyszíneken kiállítva tekintheti meg a közönség.

Emlékhelyeink:

A rendezvény emlékhelyekkel is rendelkezik, ahol a művészek alkotásai felhívják a kirándulók figyelmét a „Muzsikál az erdő” szellemiségére.

 • Muzsikál az erdő”emlékmű, ifj. Szabó István szobrászművész alkotása – Fenyvespuszta, 2004
 • „Muzsikál az erdő”emlékfa, Koltai László szobrászművész alkotása a 10. évforduló tiszteletére – Mátraalmás, 2013
 • „Összetartás emlékplakett, Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja alkotása - Gaja-völgyi Tájcentrum, 2014, Gyula – Városerdő, 2016, - Lakitelek – Tőserdő, 2017

A „Muzsikál az erdő” olyan rendezvénysorozat, amely egyedülálló felépítésével magas színvonalú feltöltődési lehetőséget biztosít testnek és léleknek egyaránt. A helyi értékek megismertetésével, népszerűsítésével öregbíti a vidéki élet, hazánk különböző tájegységeinek a jó hírnevét. A klasszikus zene, a népzene, a képzőművészetek, az ismeretterjesztés, az egészséges életmódra ösztönzés együttesen adja meg a rendezvénysorozat különlegességét, rendkívüli értékét.

 

„Muzsikál az erdő – ahol az erő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés.”

 

Támogatók

A Muzsikál az Erdő Alapítvány biztos háttere a rendkívüli helyzetben szakmai program megvalósítását 2020.évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.   

 

 

 

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER -TÁRSFESZTIVÁL

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© 2018 Muzsikál az Erdő
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.