Képzőművészeti pályázat értékelése

Hosszú távon fenntartható, boldog emberi lét csak a természettel harmóniában képzelhető el. Hitünk szerint ez csak úgy valósulhat meg, ha életünk négy legfontosabb dimenzióját – társadalom, gazdaság, környezet, művészetek – összehangoljuk, harmonizáljuk.

A „Muzsikál az erdő” - Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat fő célja a környezettudatos életmód népszerűsítése, a fenntarthatóságra nevelés az erdő, a művészetek és a zene erejének segítségével. 

Ezeket az alapelveket figyelembe véve hirdette meg a Muzsikál az Erdő Alapítványa ebben az évben immár másodszor képzőművészeti pályázatát elsősorban festőművészek számára. A beadási határidő június 1. volt. Olyan - kiállításra kész - képzőművészeti alkotásokat (festményeket) vártunk, amelyekben - a művészet eszközeivel kifejezve - tetten érhetőek, kézzel foghatóvá válnak a „Muzsikál az erdő” alapgondolatai. A képzőművészeti alkotások technikája szabadon választott volt, mérete maximum 50x70 cm lehetett. 

Ebben az évben az előző évhez hasonlóan nem csak a helyi és környékbeli alkotók küldték be alkotásaikat, hanem az ország szinte minden tájáról érkeztek pályaművek számos településről Pécstől Békésszentandráson, Debrecenen át Budapestig. A pályázat külön érdekessége, hogy gyermekalkotások is érkeztek a zsűri elé. A tizennégy kis alkotó munkái megtekinthetőek lesznek a legjobb pályaművekből nyíló kiállításon.

A pályázati kiírásban technikai megkötés nem szerepelt, így ennek megfelelően sokféle technika megjelent a pályázati anyagban. Találkoztunk olaj és akrilképekkel, volt akvarell, ceruzarajz és pasztellkép a beérkezett munkák között. Tűzzománc és üvegképek, színezett linómetszetek és vegyes technikával készült alkotások is színesítették a megjelent technikák sorát. Sőt egy kisplasztikai alkotás is érkezett felhívásunkra.

A képeken megjelenő stílusok tekintetében is széles volt a skála. A legtöbben realista ábrázolással pályáztak, de van az festmények, grafikák között impresszionista alkotás és népművészeti ihletettségű mű is. Találkoztunk naiv festő alkotásával és modernebb stílusokat képviselő alkotások is szerepeltek a pályázaton.

Összességében elmondhatjuk, hogy a zsűrinek nem volt egyszerű a feladata, amikor értékelnie kellett a pályamunkákat, de abban mindenképpen egyet értettek, hogy a művészi értékek mellett a Muzsikál az Erdő alapgondolatának is meg kell jelennie a díjazott alkotásokon. Ez volt a két legfontosabb szempont, ami alapján a zsűri meghozta döntését. A zsűri elnöke Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész, a Magyar Kultúra Lovagja volt, a zsűri tagjai pedig: Bába Szilvia, a Dunapalota kulturális vezetője, szakmai oldalról Csapó Lajos festőművész, az AMME elnöke, a helyi alkotók részéről Kontra Marika Szvita, a pásztói Athéné Alkotó Kör tagja, valamint a Muzsikál az Erdő Alapítványa részéről Szabó Lajos erdőmérnök, a Muzsikál az Erdő rendezvénysorozat fő szervezője

A Józsa Judit művészettörténész által vezetett zsűri 18 felnőtt alkotó 23 alkotását válogatta be a legjobbak közé. A kiállítást a Muzsikál az Erdő rendezvénysorozat ötödik napjának helyszínén, Gyöngyöstarján – Sósiréten a Borhy kastély nagytermében tekinthetik meg a látogatók. A kiállítást a zsűri elnöke, Józsa Judit művészettörténész, a Magyar Kultúra Lovagja nyitja meg 13 órakor. Ekkor kerül sor a pályázat helyezettjeinek díjazására is.

 

Díjazottak:

 

Miknyik Mihály Békésszentandrás

Kiss-Szabó Márta

Osgyán László Szolnok

Török Tivadar Budapest

Dr. Várszegi Andrea Rétság

Hajdúné Szrapkó Judit Pécs (Gál Noémi szövegéhez illusztrációk)

 

Örömmel gratulálunk az alkotóknak! Minden érdeklődőt szeretettel várunk a kiállítás-megnyitón és a Muzsikál az Erdő rendezvényhelyszínein! 

 

 

Támogatók

A Muzsikál az Erdő Alapítvány biztos háttere a rendkívüli helyzetben szakmai program megvalósítását 2020.évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.   

 

 

 

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER -TÁRSFESZTIVÁL

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© 2018 Muzsikál az Erdő
A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.