Küldetés:

„Mai felgyorsult világunkban nap mint nap érezzük a lélek és a természet pusztítását. Az aggasztó  társadalmi  természeti folyamatokat egyre többen próbálják megállítani. Művészek küzdenek lelki sivárság ellen, az erdészek, természetvédők az erdők, a természet megőrzéséért. Most létrejött egy összefogás művészek, erdészek és az ország kulturális életét, az erdőt féltő és felemelni akaró emberek között. A cél egy olyan aktív szabadidő eltöltési alternatíva megteremtése a térség lakóinak, turistáinak, gyermekeinek, mely kötődik mind a zenéhez, mind az erdőhöz. Hangoljuk rá magunkat a rendezvényekre ! Szívjuk magunkba az erdő friss levegőjét, gyönyörködjünk szépségeiben és közben hagyjuk szabadon szárnyalni lelkünket!  A résztvevők közelebb kerülnek a művészetekhez és az erdőhöz egyaránt. A zene segít a környezetkultúra terjesztésében, az erdő pedig abban, hogy a művészetek valóban megérintsék az embereket.”

 

 

Szabó Lajos erdőmérnök

 

"Muzsikál az erdő" bemutatása

A Muzsikál az Erdő- Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat fő céljai a környezettudatos életmód népszerűsítése, a fenntartható fejlődésre nevelés, a művészetek, a komolyzene, a kultúra támogatása, az egészséges életmód népszerűsítése, a helyi, természeti, kulturális értékek, az erdő védelme, helyi közösségépítés a helyi közösségek, szervezetek (önkormányzatok, erdészetek, civil szervezetek, művészek) összefogásával, az erdő és a zene összefonódásával.

A rendezvénysorozat 9 napos, minden nap más-más település köré szerveződik a rendezvény, ahol a céloknak megfelelő programok kapcsolódnak egymáshoz.

Jellemző programok:

Erdei kirándulások erdészek, természetvédő szakemberek vezetésével. Itt az erdei életközösség példáján keresztül kiemelik a természeti értékeket, az ökológiai gondolkodást, a rendszerszemléletet, a fenntartható fejlődést, a fenntartható életet.

Az erdei komolyzenei koncerteken különleges helyi értékű koncerthelyszíneken helyi és országos hírű művészek lépnek fel.A 9 éve megszervezésre kerülő rendezvény az erdő és a zene közös megjelenésével országos és európai szinten egyedülálló.

A rendezvény sajtótájékoztatója 2007-től a Magyar Állami Operaházban van.

A művészek az erdei helyszín, a ME küldetés, gondolatvilág különlegességét kiemelik. Ilyen körülmények között a művészet, a zene egy más minőségben jelenik meg.

Képzőművészeti kiállításokon a komolyzenén kívül egyéb művészeti ágak is megjelennek, ahol helyi illetve a témákhoz kötődő művészek (festők, keramikusok, fotósok, fafaragók, szobrászok, egyéb kézművesek) mutathatják be alkotásaikat.

Az erdei sportrendezvényekkel népszerűsítjük az egészséges életmódot: Muzsikál az Erdő Tájfutóverseny, Muzsikál az Erdő Teljesítménytúra és Muzsikál az Erdő Tájékozódási Túraverseny keretein belül.

Ismeretterjesztő előadások során helyi, ill. országos elismertségű szakemberek fejtik ki jövőépítő gondolataikat, mutatják be a helyi értékeket különböző, a rendezvény céljaihoz illeszkedő témákban.

Falusi vendéglátások során bemutatásra kerülnek a helyi gasztronómiai értékek is. A közös étkezés, kulturált borfogyasztás közel hozza az embereket egymáshoz.  Ez kiemelten fontos elem a közösségépítésszempontjából, hiszen ilyenkor a rendezvény szervezőinek, művészeknek és a közönségnek lehetősége nyílik arra, hogy személyesen megismerkedjenek egymással és tovább építsék a rendezvény eszmerendszerét, jövőjét.

A helyi lakosok magukénak érzik, amelyben megjelenik a térségre jellemző palóc kultúra erősítve a térségi identitástudatot.

Jelentős turisztikai cél, hogy növeljük az ideérkező turisták számát. Az ideérkezők részére a csodálatos helyi tájon, természeti és kulturális értékeken kívül aktív programokat is kell szervezni, melyben tevékenyen részt vehetnek.

A térség bejáratott, meghatározó ökoturisztikai vonzerővel bíró rendezvénye. A résztvevőknek kialakult már egy állandó; évről évre növekvő számú közössége, amely helyi lakosokból és az ország távolabbi tájairól rendszeresen ideérkező és több napon keresztül itt megszálló emberekből áll.

A rendezvény a helyi turizmus fejlesztésével és a helyi termékek és kézművesek megjelenésével ösztönzi a térség gazdasági és társadalmi fejlődését. A rendezvény szervezése során kapcsolatok alakulnak ki erdőgazdálkodók, helyi vállalkozók, önkormányzatok, nemzeti park között.

Muzsikál az Erdő az emberek összefogásából születik meg évről évre.

A rendezvény szervezésébe, lebonyolításába együttműködés keretében bevonjuk az illetékes önkormányzatokat, a helyi civil szervezeteket, hagyományőrző csoportokat. Így fontos összekötő kapcsot is jelent ezen közreműködő szervezetek között, akik magukévá teszik, a Muzsikál az Erdő szellemiségét, célrendszerét.

 

Pásztó, 2013.01.30.

 

Szabó Lajos alapítvány elnök