"Muzsikál az erdő" a Hírös városban - 2018. május 26-27.

"Muzsikál az erdő" - Mátrai Művészeti Napok - 2018. június 30 - július 8.
 

"Muzsikál az erdő" a Körösök völgyében - 2018. szeptember 28-30.

A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok a 14. évadát a Mátrában július 1-én indította el. Az idei programsorozat régiókat kötött össze, művészek és az érdeklődők megismerték egymás szűkebb régiójának kulturális és természeti értékeit.

A 9 napon át 9 különböző helyszínen jelentkező programsorozat valamennyi napján lélekben felkészültünk a szakvezetéses erdei séta során a klasszikus zenei és a népzenei koncertekre, ahol országos, sőt világhírű előadóművészek és a helybéli művészeti élet kiválóságai nyújtottak egyszeri, megismételhetetlen erdei koncertélményt. A nyitó napon Tar község határában az időjárás próbára tette a rendezvényt, de bizonyítottuk: „Nincs rossz időjárás, csak rossz öltözködés!”  Minden program sikeresen megvalósult.


A klasszikus zenei koncertet a reggeli zuhogó eső után délután már napsütésben a tervezettek szerint a Felső - Csevice forrásnál a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatóiból álló Kamarazenekar nyújtotta Ménesi Gergely vezényletével, aki a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának karmestere, a Tar Lőrinc Udvarház romnál a Muzsikás együttes és a Tari Kontyvirág Néptánccsoport lépett fel.

Több szimfonikus zenekar is tartott erdei koncertet a rendezvénysorozaton. Az Egri Szimfonikus Zenekart Szabó Sipos Máté irányította Szentkúton. A Monarchia Zenekar Werner Gábor karmester vezetésével a gyöngyöstarjáni Borhy Kastély kertjében adott koncertet. A szimfonikus zenekarok számára igazán extrém helyen, a Lajosháza közelében található mesebeli szépségű erdőben, mohával benőtt kövek között adott varázslatos koncertet a „Muzsikál az erdő”-n elsőként fellépő Duna Szimfonikus Zenekar, a koncertet a résztvevők és a művészek is feledhetetlen élményként emlegetik. Hasonlóan a „Muzsikál az erdő” varázsa lengte be a kékestetői sípálya északi lejtőjét, ahol a nyári zápor miatt fél órás szünet után Fassang László orgonaművész és Szokolay Dongó Balázs duda-, furulyaművész esőkabátban, hangosítás nélkül megtartotta a koncert második felét a kitartó közönségnek, a hangulat olyan volt, mintha a művészek és a jelenlévők lelkét is átmosta volna az eső.

De hosszasan sorolhatnánk a különleges élményeket: Gyöngyöstarjánban Szalóki Ágival koncert közben közelebbről akart megismerkedni egy lepke; Lajosházán szemtanúi lehettünk a hegyi szitakötők rajzásának; több száz fő sétált a szakvezetéses erdei túrán Mátraalmáson; a Duna Művészegyüttes „Örökkön örökké” táncszínházi előadásához a díszletet egy igazi életfa, egy 200 éves tölgy biztosította; Pál István Szalonna és Bandája Szentkúton a magyar népzenei kincs gyöngyszemeit hozta el, Pál Eszter népdalénekes egy ősi Szent István éneket is megszólaltatott, szinte megállt a levegő a szabadtéri oltár előtt; Dr. Csóka György „Lepképtár” című előadása minden szakmán kívüli érdeklődőhöz közvetítette az üzenetét; Csík János mindig az esőről szóló dalokhoz kanyarodott, de az előkészített „muzsikál az erdő”-s esernyők elriasztották az esőfelhőket; a Cimbaliband fergeteges hangulatot teremtett Szurdokpüspökiben; a Talamba együttes előhívta a közönségből az ősi ösztönöket, törzsi ritmusokat…

            Izgalmas ismeretterjesztő előadások zajlottak változatos témakörökben: Dr. Tóth László a baglyok életének rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket. Dr. Pálffy Géza az MTA Lendület kutatócsoportjának Korona-kutatásáról készült filmet vetítette le, a filmet először láthatták az érdeklődők ebben a régióban. Turi Attila építészmérnök Makovecz Imre örökségéről, az organikus építészetről tartott előadást. Szabados Ildikó erdőmérnök az évgyűrűk ritmusáról árult el különleges információkat. Sokan rácsodálkoztak Csépe Attila helytörténész előadása nyomán a Tari      Templom értékeire, gazdag történelmi múltjára.

            Változatos és színvonalas gyermekprogramokkal vártuk a legkisebbeket is.A Ringató foglalkozás az ölbeli játékokkal a magyar népzenekincsre, a Kodály-módszerre alapozva erősíti az anya és gyermeke közötti szeretet kapcsolatot. A Bábika Játszóházzal, a Motollával, Varnyú Ritával és Nagyné Márton Anikóval minden helyszínen sok-sok gyermek, szülő és nagyszülő kézműveskedett. Fabók Mancsi Bábszínháza Gyöngyöspatán, a Batyuszínház és a Portéka Színpad előadásai a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt felejthetetlen élményt nyújtottak. Balog Péter gitárművész és gyermekei példát mutattak és biztatást adtak a klasszikus zene iránt érdeklődő gyermekek számára.

            A „Muzsikál az erdő” Képzőművészeti Pályázatának anyagából Galyatetőn nyílt kiállítás, melyet Józsa Judit művészettörténész, a Magyar Kultúra Lovagja értékelt. A Fotópályázat kiállítási anyagát Haris László fotóművész, az MMA rendes tagja Lajosházán mutatta be az érdeklődőknek. Az Irodalmi Pályázat értékelését Győrffy Ákos József Attila-díjas költő tartotta Kékestetőn, a helyezett alkotásokat Vasvári Csaba színművész adta elő.

A települések szeretettel fogadták az oda érkezőket, bemutatták helyi értékeiket, mind épített, mind szellemi, mind gasztronómiai terén. Megkóstoltuk a helyi ételeket - szarvas pörköltet, töltött káposztát, gancát, laskát, a jó mátrai borokat, velünk tartottak a helyi termékek készítői.

Bízunk benne, hogy minden erdőjáró, művészetkedvelő látogató, a régi ismerőseink és az újonnan bekapcsolódó érdeklődők is jól érezték magukat programjainkon. Köszönjük a támogatást, összefogást, amely nélkül nem jöhetett volna létre az idei „Muzsikál az erdő”!
Információk, fotók: www.muzsikalazerdo.hu, valamint a facebook oldalunkon.

Hiszen tudják:

 „Muzsikál az erdő – ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés”!

Muzsikál az Erdő Alapítvány