"Muzsikál az erdő" a Hírös városban - 2018. május 26-27.

"Muzsikál az erdő" - Mátrai Művészeti Napok - 2018. június 30 - július 8.
 

"Muzsikál az erdő" a Körösök völgyében - 2018. szeptember 28-30.

            Tegnap, június 26-án végső búcsút vettünk Jókai Anna írótól, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-nagydíjas alkotótól. Pünkösd hétfőn, június 5-én távozott az Örök Hazába, emlékét, lélekerejét, mély jobbító szándékát szívünkben megőrizzük.

            A „Muzsikál az erdő” szervezői és látogatói őszinte szeretettel emlékeznek azokra az alkalmakra, amikor Jókai Anna éveken keresztül ellátogatott a rendezvények helyszíneire – Bátonyterenyére, Mátraházára, Fenyvespusztára, Gyöngyössolymos – Szalajka házhoz – gondolatait megosztotta a jelenlévőkkel, beszélgetett, támogatott, erkölcsi példát mutatott. Személyiségének varázsa, derűje, óriási munkabírása magával ragadta az őt hallgatókat. Támogatta rendezvénysorozatunkat, egyik előadásában „erdő-ünnepnek” nevezte a „Muzsikál az erdő”-t. Ennél szebben, tömörebben senki sem tudta megfogalmazni a lényegét ennek a kezdeményezésnek.

            A „Muzsikál az erdő” Irodalmi Pályázatának elindításában döntő szerep volt az övé, vállalta a fővédnöki tisztséget, valamint a zsűri elnöki feladatokat. Még a 2017-es pályázatunk is az ő védnöksége alatt indulhatott el, bíztatta a „Muzsikál az erdő” szervezőit, hiszen a rendezvénysorozaton helye van az irodalomnak is.

            Sok-sok gondolat jutott eszünkben, melyeket Jókai Annától hallottunk, olvastunk, s számunkra a gyász és az emlékezés idején is az írónő erkölcsi mércéjének emléke a legerősebb. „A hit kapuja” című beszélgető könyvéből szeretnénk egy gondolattal emlékezni:

            „Nekem például fontos, hogy úgy tiszteljenek, hogy szeretnek. Nem hiszem, hogy őszinte az a tisztelet, amikor nincs mögötte szeretet… Természetesebb, emberibb világot szeretnék. Kedvesebb, nyájasabb kommunikációt várok. Közösségeket, őszinteséget. Szolidaritást a jóban. Hűséget.”

Muzsikál az Erdő Alapítvány

 

Kodály: Esti dal

Erdő mellett estvéledtem
Subám fejem alá tettem.
Összetettem két kezemet,
Úgy kértem jó Istenemet:

Én Istenem adjál szállást ,
Már meguntam a járkálást,
A járkálást, a bujdosást,
Az idegen földön lakást.

Adjon Isten jó éjszakát,
Küldje hozzánk szent angyalát,
Bátorítsa szívünk álmát,
Adjon Isten jó éjszakát!

Ahány csillag van az égen,
Ahány fűszál van a földön,
Jézus annyiszor áldassék,
Szűz Mária tiszteltessék.

 

http://www.mma.hu/muveszeti-hirek/-/event/10180/jokai-anna-halalh-1