"Muzsikál az erdő" a Hírös városban - 2018. május 26-27.

"Muzsikál az erdő" - Mátrai Művészeti Napok - 2018. június 30 - július 8.
 

"Muzsikál az erdő" a Körösök völgyében - 2018. szeptember 28-30.

            A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat kezdetén több meghatározó személyiség tanácsai, gondolatai segítették szellemiségének formálódását. Közülük két nagyformátumú embertől kell búcsút vennünk. Elvesztésüket a „Muzsikál az erdő” szervezői, látogatói személyes veszteségként élik meg. Emléküket megőrizzük.

            Elhunyt Kacsik Árpád c. esperes, c. kanonok, nyugalmazott mátraszentimrei plébános, a Mátra plébánosa, aki szívügyének tekintette a fallóskúti kegyhely gondozását, a Mátra értékeit. Személyes jelenléte, tanácsai, széleskörű műveltsége, humánuma, nyitott szíve formálta a „Muzsikál az erdő” gondolatiságának fejlődését. Árpi atya szentelte fel 2013-ban Mátraalmáson a „Muzsikál az erdő” emlékfát. Évről évre elfogadta meghívásunkat, a galyatetői 200 éves bükkösben „Árpi atya” gondolatait hallgatta a „Muzsikál az erdő” közönsége. Köszönjük, hogy velünk volt, szellemisége velünk marad. Hálás szívvel emlékezünk Árpi atyára!

 

            Kilencven éves korában elhunyt ifjabb Szabó István, kétszeres Munkácsy-díjas szobrászművész, Nógrád megye díszpolgára. Szűkebb hazája szellemi és természeti értékeit szívügyének tekintette. Bronzba öntötte Nógrád megye legismertebb személyiségeit is, Nagy Ivánt, Szontágh Pált, Madách Imrét és Fráter Erzsébetet, Mauks Ilonát és Mikszáth Kálmánt. Ifjabb Szabó István a Nógrád megyei Benczúrfalván élt abban a műteremlakásban, amelyben Benczúr Gyula dolgozott, és amelyben édesapja, id. Szabó István Kossuth-díjas szobrászművész alkotott. Az olyan kezdeményezés, mint a „Muzsikál az erdő”, mely a nógrádi értékeket őrzi és népszerűsíti, kedves volt számára. Támogatta a „Muzsikál az erdő”-t óriási életbölcsességével, tapasztalatával, lokálpatriotizmusával. A kisterenyei Gyürky-Solymossy Kastélyban id. Szabó István szobrászművész emlékkiállítását több ízben személyesen mutatta be a rendezvény részeként az érdeklődőknek. Ezek a tárlatvezetések egyszeri és megismételhetetlen élményt nyújtottak a „Muzsikál az erdő” szervezői és látogatói számára egyaránt. 2004-ben a legelső „Muzsikál az erdő” rendezvényen Fenyvespusztán avattuk fel azt az emlékművet, emlékfát, amelyet Szabó István kocsánytalan tölgyből faragott. Azóta is sokan látogatják azt a helyet. Köszönjük a támogatását, építő gondolatait, hogy figyelemre méltónak ítélte a „Muzsikál az erdő”-t. Minőségi munkával, hittel igyekszünk méltók lenni bizalmára. Emlékét szívünkben őrizzük.

Muzsikál az Erdő Alapítvány