"Muzsikál az erdő" a Hírös városban - 2018. május 26-27.

"Muzsikál az erdő" - Mátrai Művészeti Napok - 2018. június 30 - július 8.
 

"Muzsikál az erdő" a Körösök völgyében - 2018. szeptember 28-30.

Csodálatosőszi napsütés, színvonalas erdei koncertek, izgalmas szakvezetéses séták, gyermekfoglalkozások, nagy létszámú érdeklődő közönség jellemezte a2016. szeptember 30.-október 2-a közöttmásodik ízben megtartott „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében rendezvényt. A pénteki és a szombati programok Gyula – Városerdőn zajlottak, a vasárnapi (október2.) rendezvénynap határon túlra, a Nagyvárad közelében található Püspökfürdőre látogatott. A rendezvény Gyula város és a Délalföldi Erdészeti Zrt., valamint a ROMSILVA támogatásával jött létre a regionális Erdők Hete nyitó rendezvényeként. A 13 éve a Mátrában szerveződő „Muzsikál az erdő” rendezvények immár négy éve juttatják el a fenntarthatóság értékrendjét az erdő,a zene, a művészetek közös erejével az ország különböző régióiba, tavaly ősszel sikeresen bemutatkozva a Körösök partján.

A „Muzsikál az erdő” látogatói a hagyományos szervezési elveknek megfelelő programokon vettek részt. A három napos rendezvény a családok valamennyi tagja számára tartogatott színvonalas, testi-lelki feltöltődést biztosító programokat. Az erdei koncertek színes palettáját vonultatta fel. Lajkó Félix hegedűjátéka sokakat ámulatba ejtett, a művész a „Muzsikál az erdő” rendezvények rendszeres fellépője, elkötelezettje a természetben zenélésnek a Fekete-Körös parti ártéri erdőben igazán otthon érezte magát. A közönség lélekben megtisztult, meditált az improvizatív, sajátosan Lajkó Félixre jellemző hegedűmuzsika hallgatása közben.

A Misztrál Együttes a Nagyvárad közelében található, rendkívüli természeti értékeket rejtő „Csodabogyós erdőben” varázsolta el a jelenlévőket. Erdei koncerteken lépett fel a kristály tiszta énekhangú kecskeméti megyei Príma Díjas Aurin leánykar,az „erdő tündéreit” megidézve. A „csodabogyós erdőben” meglepetésben részesültünk, hiszen a helyi román óvoda óvodásai két erdőt szerető óvónővel megidézték a „zenélő erdei manókat”.Az erdei környezetben rendkívül jól érvényesülő fúvószenét az In Medias Brass Junior Príma Díjas rézfúvós Quintettképviselte.Benedekfi Istvánzongoraművész és Tokai Ágnes énekművésszel közös koncertet adott. A Biri-ér partján a Dobszerda Együttestagjai a fák mögé bújva zenéltek, a közönséget meglepve, megidézve az erdő ősi hangulatát, amikor még az ember természeti lényként élt, koncertjük sugározta a természet iránti tiszteletet. Nem maradt el a népzene, népművészet bemutatása sem. Az Ókörös trió népzenével, táncházzal várta a rendezvényre érkezőket.Az Erkel Ferenc Művészeti Iskola lelkes tanára, Horváth Péter tanítványaival néptáncbemutatót tartott.

A „Muzsikál az erdő” hagyományos programeleme az ismeretterjesztő előadás, hiszen minél szélesebb rétegekhez igyekszik eljuttatni az ismeretterjesztő gondolatokat. Rendezvényünkön előadást tartott Dr. Csóka György, az Erdészeti Tudományos Intézet osztályvezetője, az erdészeti tudományos élet neves képviselője Csodálatos tölgyek, csodálatos rovarok”címmel, amikor is megtudtuk, hogy egy tölgyfához 700 faj kötődik.

 

Bemutatkozott a Városerdőn működő Erdei Iskola, a gyermekeket természetes anyagokat felhasználó kézműves foglalkozásokkal várták. A Bábika Játszóház kicsiket és nagyokat egyaránt bevezette a kézműveskedés fortélyaiba, a játék örömébe. A sportolni vágyók erdei kerékpártúrán vettek részt, szakvezetéses erdei sétán, valamint lovas fogatokkal kocsikáztak ki a Mályvádi erdőbe.A kedvező időjárásnak köszönhetőenMárki-Zay Lajos csillagász útmutatása mellett megcsodáltuk a csillagos égboltot a Körös partján.

            A regionális Erdők Hete ünnepélyes megnyitója az Erdei Kápolnánál a tavaly felavatásra került Összetartás címűemlék plakettnél zajlott, mely Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja alkotása. Köszöntötte a jelenlévőket Puskás Lajos, az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola szakosztály elnöke, a Délalföldi Erdészetei Zrt oktatási igazgatója, dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere,Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke. Szemelvényeket adott elő Vasvári Csaba színművész a „Muzsikál az erdő” 2016-os Irodalmi Pályázatának legjobb alkotásaiból. A„Muzsikál az erdő” Fotópályázatának helyezett képeiből, a „Muzsikál az erdő” Gyermekrajzpályázatának legjobb pályaműveiből és a Székely Aladár Fotóklub válogatásából kiállítás nyílt a rendezvényen.

A nap zárásaként a résztvevőknek alkalma nyílttábortűz mellett kötetlen beszélgetésre, együttgondolkodásra, közös éneklésre, baráti koccintásra.

Az első nagyváradi térségben történt „Muzsikál az erdő” rendezvény szervezése kiemelkedően jól sikerült, jelentős volt az érdeklődés, nemcsak a magyar ajkú lakosság körében.

Köszönjük minden résztvevőnek, hogy megtisztelte a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében rendezvényt, s benne az első partiumi rendezvényünket! Hálásak vagyunk mindenkinek, aki a szervezésben részt vett, s támogatta az esemény létrejöttét. Bízunk benn, hogy lesz folytatása a határokon átnyúló programoknak, s újra átélhetjük a „Muzsikál az erdő” csodáját anyaországi és határontúli magyarok,románokegyütt!

Várunk minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót a „Muzsikál az erdő” rendezvényeire. www.muzsikalazerdo.hu

 

Hiszen tudják:

„Muzsikál az erdő – ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés”!

 

Szabó Lajos, Matúz Viktória

Muzsikál az Erdő Alapítvány